Fotos d'Eli Torrabadella:

Fotos de Xavier Navarro:

Fotos de Xavier Serra:

PRESENTACIÓ

El 5 de febrer de 1714, un dia de Santa Àgata de fa 306 anys, les tropes de Felip V van saquejar i incendiar la vila de Prats de Lluçanès provocant grans pèrdues materials i l’èxode de moltes famílies. Des de llavors aquesta és una data assenyalada al municipi.

La coincidència fa que Santa Àgata ens situï en el punt mitjà entre l'hivern i la primavera, donant peu a celebracions de procedències diverses i ancestrals. Els pobles celtes celebraven el primer de febrer l'Imbolc, en honor a la deessa Brígid. Els romans ens han deixat els ritus antecedents de l'actual Candelera. Sant Blai celebra la tornada de grues i cigonyes, portadores d'ànimes i signe de la primavera. Corona aquest cicle Sta. Àgata, màrtir cristiana a qui van torturar tallant-li els pits. Aquest fet ha generat una munió d'advocacions i narracions, que l'han portat a ser considerada patrona de les dones que alleten. La iconografia la representa portant un plat amb els dos pits.

Tradicionalment les dones per Sta. Àgata són protagonistes. Adquireixen un rol sacerdotal encaminat a assegurar la fecunditat, la continuïtat de la vida, en un dels moments més significatius de l'any, interpretant el seu paper en la lluita entre el bé i el mal, i contribuint a aquest renaixement de la vida que semblava condemnada per la inèrcia de l'hivern.
A Prats vivim Santa Àgata d'una manera molt especial reflectint els sentiments d'un poble que va ser cremat de forma cruel i injusta. Una iniquitat que s’ha repetit al llarg de la història i que continua vigent avui en dia en forma “d’altres cremes”.

Des de La Casa de l’Heura reivindiquem la història, la tradició, la màgia, les arrels i el sentiment de pertinença al territori. Ens impulsen poderoses emocions: la indignació per la injustícia i l’entusiasme per la vida; volem transformar la commoció en emoció, generar debat i reflexió sobre el món que ens envolta.
Us convidem a reivindicar celebrant aquest renaixement de la vida, els drets i llibertats de totes les persones i col·lectius.

Benvingudes i benvinguts a Les Xeres de Santa Àgata, el 2n Festival de Foc i Llum del Lluçanès.

PROGRAMACIÓ

DIVENDRES 7 de febrer


A les 8 del vespre, a la Sala de Cal Bach, Inauguració de l'exposició Arteguillotina. "Obra gráfica contra la monarquia" a càrrec de La Casa de l'Heura. Es podrà visitar fins al 23 de febrer.

A continuació,
Dijous d'Òmnium: Presentació del llibre: "Terra Cremada"a càrrec d'Oriol Falguera.
Pica-pica i Tast de cervesa artesana "Terra cremada".


DISSABTE 8 de febrer


A les 11 del matí, Mostra de repics de campanes amb els campaners de les Borges Blanques


A 2/4 d1, a la plaça de l'Església, Aprendre tot jugant amb les campanes, amb els campaners de les Borges Blanques.
Activitat oberta a tothom per conèixer i tocar les campanes.

A partir de les 6 de la tarda ... Les XERES de Santa Àgata (veure tota la programació)
1FIA FAIA. Plaça Vella. A les 18h.
Enguany el foc ancestral de les faies encendrà les Xeres. La Fia-Faia de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà) és una tradició nadalenca celebrada el 24 de desembre. Un ritual ancestral, d’arrels precristianes, relacionat amb el solstici d’hivern. Una pregària col·lectiva per tal d'aturar l'escurçament dels dies que evoca el foc com a potència fecundadora i que amb el pas del temps, l'encreuament de les cultures i la cristianització, s'ha vinculat al naixement del Messies. El 2015 la Fia-Faia va ser admesa a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat juntament amb les falles d'estiu del Pirineu. Avui coneixerem les Fies-Faies i en construirem dues.

Associació de la Fia-Faia Bagà-Sant Julià de Cerdanyola
2(XERA INICIAL) – SUA (FOC). Plaça de l’església. A les 18:45h.
Colpegem la terra per despertar-la, cridant-la a la vida.

Txalaparta, Tambor, Tobera: Javier Olaizola i Carlos Carbajo.
3(ESPAI XICS) – BOMBOLLES I MAQUILLATGE DE LLUM. Local c/Major, 5
Espai màgic per què xics (i no tan xics) juguem amb la llum. Taller de maquillatge de 17h a 18h.

La Casa de l’Heura
4(ESPAI XICS) – RGB. Local c/Major, 5
Red, Green, Blue (vermell, verd, blau). Aquests tres colors ens permeten reproduir de manera senzilla i lúdica la síntesi additiva del color per a produir tota la resta de colors.

La Casa de l’Heura
5ÀNIMA DEL TEMPS. Capella de la Bona Sort
Interpretació psicogeogràfica en forma de collage de diferents espais emblemàtics del Lluçanès.

Dolost Davinyó
6MAR DE PLÀSTIC/SONS DEL FUTUR OCEÀ. Cal Xava
Els sons que escolteu s’han gravat amb plàstics retirats de l’oceà. Cada any produïm al voltant de 300 milions de tones de plàstic, de les quals 8 acaben al fons de la mar i als oceans. Es creu que actualment hi ha uns 150 milions de tones a les nostres aigües. Cada any emprem 500 bilions de bosses de plàstic arreu del món, amb una vida útil de no més de 15 minuts. “Sense aigua no hi ha vida. Sense blau no hi ha verd.”

La Casa de l’Heura
7EL SOMNI DE L’AIGUA. Cal Duran
Tots somniem amb un espai de confort i harmonia perfecta que ho fa absolutament tot equilibrat i ple de sensacions properes a la serenor. És un somni, però l’ésser humà necessita aquesta idea d’il·lusió i esperança per poder viure el somni de l’aigua.

José Antonio Asensio Fernàndez amb música de Verònica Asensio Arjona (Universitat de Barcelona, Belles Arts)
8LA REVIFADA. Carrer de sota l’Església
Revifar: fer adquirir nou vigor, nova vida a una cosa decandida que semblava pròxima a l'extinció, revifar unes brases, revifar una idea, un projecte, revifar uns colors estampats en una tela, revifar uns sabers...Estampació de plantes amb la tècnica del tataki-zomé .

Alumnes dels Tallers de Gravat i Serigrafia de l'Escola d'Art de Manresa
9LA MATERNITAT D’ELNA. Pati Escola FEDAC
Aquesta xera ret homenatge a la història de cinc-centes noranta-set persones anònimes nascudes a la Maternitat d’Elna, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord, en el període comprès entre gener de 1939 i l’abril de 1944. La majoria d’elles filles de mares exiliades i refugiades als camps d’Argelers, Sant Cebrià, El Barcarés i Ribesaltes. El caràcter excepcional d’aquesta maternitat és que gràcies a la seva directora -Elisabeth Eidenbenz - i el seu equip es van poder salvar aquests nounats d’una mort segura.

La Casa de l’Heura, AMPA i Escola FEDAC Prats
10CERCLE DE FOC. Terreny de Cal Pelut
El cercle de foc per mi és un símbol del pas pels moments difícils i desafiants de la vida, on he pogut sentir-me atrapada, desorientada amb la solitud i la tristesa per companyes, per anar poc a poc acostant-me a un final, a un canvi on hi ha més espai, llum, claredat, calma, transformació. És un pas inevitable, intrínsec al viure. Una invitació de la vida a entrar en els espais profunds i foscos d'allò que som per a sortir-ne més completes. Aturar-nos i comprendre’ns sense fugir-ne. Us convidem a travessar-lo amb allò que avui porteu a dins per fer el trànsit més conscient i potser a l'hora més amable.

Olga Molina Jiménez i Ignasi Vilarasau Alsina
11EL MEU POBLE I JO. Cal Bernat (casa)
“El poble és un vell tossut, és una noia que no té promès El poble és el meu esforç i el vostre esforç ,és la meva veu i la vostra veu, El poble és tu i tu i tu. El poble és tothom, el poble és ningú. El poble és tot: el principi i la fi, l'amor i l'odi, la veu i el silenci, la vida i la mort” Miquel Martí i Pol (El poble)

La Casa de l’Heura i veïnes de Prats de Lluçanès
12LES CAMPANES. PATRIMONI SONOR, HISTÒRIC I CULTURAL. Cal Bernat (botiga)
Campanes amb paper encolat creades per l’alumnat de l’Escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès, acompanyades pels tocs de diversos indrets de la nostra geografia. Reivindicació d’un patrimoni sonor que havia estat un mitjà de comunicació fonamental durant segles.

AMPA i Escola Lluçanès
13HEROÏNES DE LA FOSCA NIT. Pàrquing de Cal Pelut. A les 19:30h i a les 20:45h
“Som les filles de Marçal, volem ser l’heura forta que creix en la immensitat. Som heroïnes de la fosca nit, som lluitadores de la utopia, som milicianes de la paraula viva. Ens estimem, i la nostra boca crida: REBEL·LIA”. El Diluvi

Pratsalut
14PETONS. Primera sessió: 19:45h, plaça de l’U d’Octubre. (Xera 14.1) / Segona sessió: 21h, al Passeig. (Xera 14.2) / Tercera sessió: 22h, als Quatre Cantons. (Xera 14.3)
Unes dones soles i hermètiques, lluitaran per aconseguir escapar del seu abandó. Només han de trobar allò guardat fa anys i destapar-ho. Tan sols així podran trobar el plaer de la llibertat i la companyia.

Tràfec teatre
15ART DE CARRER. Plaça de l’ U d’Octubre
L'art és un instrument cultural que permet a l'ésser humà d'expressar els seus sentiments i opinions provocant una resposta en el receptor i creant bellesa. Art de carrer: Expressió artística NO violenta desenvolupada en espais públics.

La Casa de l’Heura
16LES MALETES DE L’EXILI. Plaça Nova
La vida no hi cap en una maleta però a vegades les circumstàncies ens obliguen a ficar-la i sortir corrent per salvar-la. Durant la definitiva “Ofensiva de Catalunya” (gener-febrer de 1939) més de mig milió de persones van fugir des de Catalunya cap a França. En record a tots els refugiats i refugiades que pateixen exili al món.

La Casa de l’Heura
17(XERA CENTRAL) – CORRANDES D‘EXILI. Plaça Nova a les 20h
“Una nit de lluna plena, tramuntàrem la carena lentament sense dir res...” Cantem contra l’exili, cantem per dir prou... Vine a cantar i omplir de veus la Plaça Nova. Serem molts, serem tots!

La Casa de l’Heura, Jordi Costa “Sec” i Tallers enCANTS, Eva Jiménez, Anna Gorchs, Associació Coral de Prats de Lluçanès i Òmnium Cultural Osona-Lluçanès.
18LLIBERTAT: MÉS QUE UNA PARAULA. Plaça Nova
Llibertat, llibertat, llibertat, llibertat, llibertat, llibertat, llibertat, llibertat... “La llibertat mai és voluntàriament atorgada per l’opressor; ha de ser exigida pel que està sent oprimit”

Òmnium Cultural Osona-Lluçanès, Veïns i veïnes de la plaça Nova i La Casa de l’Heura.
19(IN)COMUNICACIÓ. Cabina dels Quatre Cantons
Una màquina del temps que ens fa adonar de la rapidesa dels canvis del nostre context i ens convida a reflexionar sobre si ens comuniquem o ens aïllem.

La Casa de l’Heura
20EL FOC I LA CREACÓ MUSICAL. Rectoria
El foc: màgic, evocador, càlid però alhora destructor. Ha estat una font d'inspiració contínua entre creadores i creadors de tot el món, i milers d'exemples així ho demostren en el món de l'art i la cultura. La música no n'està exempta i per això, des de l'EMAL, presentem 4 de les peces més importants dels segles XX i XXI en les que les seves compositores i compositors van fer del foc la brúixola de la seva inspiració.

Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL)
21GLOBUS DE LLUM. Cantó del Botiguer
Un joc de llum ocupa el carrer, perquè els carrers són nostres, i perquè segueixi la llum.

La Casa de l’Heura
22WHO MAKES THE MUSIC? Font del Passeig (al costat de les escales)
Humans o robots? Us convidem a interactuar i reflexionar sobre com utilitzem les tecnologies i com ho farem en un futur

Instròniks: Marc Sibila , Jordi Divins i Alba Serratosa
23ÀGATA REPUBLICANA. Ajuntament (Edifici Cal Bach)
“Donec Perficiam”. Malgrat les contrarietats i les derrotes, mai no es rendirem i persistirem en la lluita «fins a reeixir», és a dir, fins a aconseguir la victòria final.

La Casa de l’Heura i “cosidores de Prats”
24CAMÍ A LA TRANSCENDÈNCIA I-II. Jardins de Cal Bach
Plantegem la creació artística com una acció holística que intenta ser reflexiva i emocional al mateix temps. Proposem una acció creativa on la llum sigui sinònim de coneixement i espiritualitat, que ens pugui orientar en el nostre camí a la transcendència, com a individus i al mateix temps com a espècie.

Andrés Ortega (Universitat de Barcelona, Belles Arts)
25LLUMS D’EXPANSIÓ. Jardins de Cal Bach
Instal·lació interactiva de l’energia dels tres colors representats en la simbologia més bàsica de l‘amor, el cor: al centre el vermell, com a símbol de força; al voltant el verd, com a símbol de protecció, força i valor; i al voltant el groc, com a símbol d’expansió i no-delimitació. La unió de tres colors bàsics i la llum blanca. Comprendre la unió de la vida, l’amor i l’energia com a espais i font d’interacció amb els espectadors, entorn la reflexió del fet que la vida constantment apareix transformada i modificada.

Olga Marugan i Pilar Ruiz (Universitat de Barcelona, Belles Arts)
26SENSE TÍTOL. Jardins de Cal Bach
Aplicant la pintura a la instal·lació, l'obra presenta un nou llenguatge per interpretar el món sonor a través del sentit de la vista. Intensificant la vibració dels colors, sota la influència de la llum ultraviolada, pretén fer visible característiques del so com la forma esfèrica i el moviment.

Martí Ribas (Universitat de Barcelona, Belles Arts)
27EL FIL VERMELL. La Pista del Passeig del Lluçanès
Una llegenda oriental explica que un fil vermell invisible connecta a aquells que estan destinats a trobar-se, sense importar temps, lloc o circumstàncies. El fil es pot estirar o contreure, però mai trencar. A la mitologia romana, les tres parques son les responsables del nostre destí. Una el fila, l’altre el mesura i, per últim, una decideix quan es talla. A la cultura popular, la balanguera fila, fila...

La Casa de l’Heura
28GOTES DE LLUM. Font del Dr. Grau
Petites espelmes flotant a l'aigua mostren contraris que s’atrauen en una dansa.

La Maleta de Lleure
29EL COLOR DE LA (NO) VIOLÈNCIA. Pàrquing de Cal Xiquet
L’art és una arma plena de raó. No tot és com sembla. Sovint els mitjans de comunicació tergiversen la realitat... amb quin objectiu?

Pep Pujol i La Casa de l’Heura
30EL QUE NO CAP A LA MALETA. C/ Nou
El que no cap a la maleta en el camí de l'exili, el que queda al cor. Les olors, un paisatge, el temps parat, la família...

Veïns i veïnes del C/ Nou
31VILES CREMADES. Plaça de la Roca Xica. A partir de les 20h i fins que duri el foc.
Com a Prats, foren moltes les viles represaliades per les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió. En el seu afany de venjança, no dubtaren a atemorir la població incendiant viles i ciutats i portant, fins a les darreres conseqüències, la política de “terra cremada”. 28 fogueres rendeixen homenatge a les 28 viles cremades en l’actual territori català.

La Casa de l’Heura
32INVISIBLES. Plaça de Cal Xiquet, 2
El dret a l’habitatge està reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans i a moltes constitucions nacionals. El sistema capitalista el nega i ofega per la voracitat del liberalisme i de l’economia de mercat. Tots els que hem patit la intolerància hauríem de ser especialment sensibles a totes les formes de rebuig cap als altres.

La Casa de l’Heura
33CENTRE CASAL CASTELLS. EL CLUB. Al difunt Centre Casal Castells. El Club
Tribut a l’enyorat bar-cinema de Prats. On ara trobem la font del Dr. Grau i unes pistes de petanca, no fa massa anys hi havia el Club, sala de billars i de cinema. Descobrirem allà imatges de les mítiques pel·lícules, mentre assaborim les “boníssimes” patates rosses del Pere del Club.

La Casa de l’Heura i “Els set magnífics”
34JO SÓC LA VEU. Instal·lació interactiva. La Farinera
Tots hi tenim alguna cosa a dir. Recitant, cantant, cridant o simplement parlant. DABÚ/OKTOLUME Presenta un espai on la teva veu és imprescindible per il·luminar l’antiga farinera. Un espai històric on la veu, les cançons i la comunicació varen ser claus per superar els entrebancs de la seva història, durant la gerra civil. Amb “JO SÓC LA VEU” recuperem la veu del poble present per donar llum al passat i enviar un missatge al futur.

DABÚ OKTOLUME
35LLUMYZANG. Escorxador (Matadero Publich)
Espectacle de llums en intervals de 30 minuts a partir de les 19h i fins les 22:30h.

Marc Serra, Eloi Bertrans i Jaume Sala
36PALABRA DE LAVANDERA. Jardins de Cal Bach (Entrada C/Orient)
“Hoy me dedico a la ropa interior y con 7 mujeres en casa no es cosa de broma... sacudo, mojo, enjabono, restriegorestriegorestriego, mojo, restriego, aclaro, escurro y a tender, y así hasta que los sabañones revientan. Mientras ando en la faena el pensamiento se me escapa a palabras y otras cosas que no voy a andar diciendo, que ya me tienen por bruja y no es caso de engordar las malas lenguas. Me toca más que nada el poco cariño que se tiene a las mujeres en algunas casas.” “Una ola de mi lavadero por pequeña que sea también remueve las conciencias”.

Caruca Ballesteros
37ARTEGUILLOTINA. ART CONTRA LA MONARQUIA. Sala Cal Bach
Des de Madrid a Prats de Lluçanès, exposició col·lectiva d’artistes units en el sentiment i la lluita pels drets, la justícia i les llibertats. Sembrant la llavor de la “desborbonització”, perquè es fa difícil pensar en la LLIBERTAT –aclamada a crits en places i carrers en el seu sentit més ampli i heterogeni – si no ens afanyem a dinamitar definitivament l’essència continuista, el “atado y bien atado”, del règim del 78. Hi ha un clam contra el Borbó i ara és el moment. Via fora! I entre totes, fem-ho possible!

La Casa de l’Heura, El Garage Ediciones, Colectivos de Madrid pro Referéndum Monarquia o República, Loquesomos.org, Madrileños por el Derecho a Decidir, Mujeres por la República
38ATENEU: EXÈQUIES DE LA BURGESIA. EL RENAIXEMENT DE LA REVOLTA. Torre Malla
Recuperem l'antiga imatge de la Torre Malla, recuperem la nostra història. El darrer any la Torre s'il·luminava des de fora per reivindicar-ne un ús. Aquest any la podrem il·luminar des de dins. Torna a ser del poble. Endinseu-vos a l'Ateneu Popular

Adrià Noguera i Ateneu Popular del Lluçanès
39PLENILUNI. Cel
Cada 28 dies la lluna completa una volta a la Terra. 13 vegades al llarg de l’any (364 dies). Algunes cultures antigues es regien per calendaris de les sacerdotesses de la lluna. 28 dies dura el nostre cicle menstrual. Sota la lluna plena es reuneixen les sàvies bruixes. Éssers llunàtics!! Mireu al cel i deixeu-vos emportar per l’encís de la lluna plena.

La Casa de l’Heura
40DIABLES. Plaça Vella a les 22.30h
El Ball de Diables és una de les representacions festives més antigues de cultura popular i tradicional catalana. Dimonis, guspires, trons, carretilles, pólvora i tabals. La tradició ens il·lumina per seguir endavant. Saber d’on venim per construir cap a on anem.

Diables de Rocadepena d’Alpens i Els Cremats d’Olost
41FI DE FESTA. L’Ateneu Popular del Lluçanès. A les 23h
Xera de recollida i trobada amb música en directe i begudes calentes per totes les edats. Una estoneta per escalfar-nos i celebrar les Xeres.

Ateneu Popular del Lluçanès i Mar Pujol.
42Xera matinal 1 (M1) – MOSTRA DE REPICS DE CAMPANES. Plaça de l’Església. A les 11h.
Campaners de les Borges Blanques.
43Xera matinal 1b (M1) – APRENDRE TOT JUGANT AMB LES CAMPANES. Plaça de l’Església. A 2/4 d'1.
Campaners de les Borges Blanques.
44Xera matinal 2 (M2) – VISITES GUIADES AL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL. Plaça de l’Església. Diumenge 9 a les 10, a les 11 i a la 1.
Visita guiada al campanar. Notes històriques i explicació de la funcionalitat de les campanes al llarg dels segles. Descripció de les parts d’una campana i informació de les que hi ha actualment al campanar. Places limitades. Inscripcions a lacasadelheura@gmail.com o a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès.

Roser Reixach.

CONTACTEU AMB LA CASA DE L'HEURA


    funeralhome-contact-icon3

    CORREU ELECTRÒNIC